• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

Patiënt identificatie

Uit diverse onderzoeken is naar boven gekomen dat verpleegkundigen en artsen te veel tijd spenderen aan administratie. Door al deze uren aan administratie te besteden is er minder tijd voor patiëntgebonden activiteiten. Dit is een zeer kwalijke zaak, omdat de patiënt een steeds hoger verwachtingspatroon krijgt, maar beperkt wordt in de informatievoorziening.

Op deze pagina geven we onder andere antwoord op de volgende vragen:

Medische missers door verkeerde identificatie

Een ander negatief neveneffect van ingewikkelde administratieprocessen is dat de juiste informatie niet altijd voor handen is – omdat de administratie niet tijdig is bijgewerkt-. Met alle gevolgen van dien. Van het voorzien van verkeerde informatie, tot het toedienen van verkeerde medicijnen of in het ergste geval  tot het leiden van zware medische missers. Allemaal omdat de informatie niet accuraat is of niet benaderbaar is door de juiste personen.

Polsband voor patiënt identificatie

Van papieren dossiers naar elektronische patiënt statussen

Ondanks dat er de afgelopen jaren een verschuiving heeft plaats gevonden van papieren dossiers naar elektronische patiënt statussen, is het er niet direct beter op geworden.

Buiten alle computers en elektronica die gebruikt worden in ziekenhuizen, zijn het de slimme oplossingen die het verschil maken. Door deze slimme oplossingen en achterliggende systemen kunnen de verpleegkundigen en artsen meer tijd spenderen aan het bed van de patiënt en meer accurate informatie verstrekken.

Mede gebeurt dit door het gebruik van mobiele terminals, polsbandjes met barcodes en een achterliggende softwareapplicatie. De combinatie van deze oplossingen noemen wij een patiënt identificatie systeem.

Wat is een patiënt identificatie systeem?

Doelstelling van een patiënt identificatie systeem is het verbeteren van  de informatievoorziening en het identificeren van de juiste patiënt. Patiënten kunnen buiten bewustzijn zijn, of verward zijn. Met een  geautomatiseerd systeem, bestaande uit de juiste software en hardware kunnen patiënten eenvoudig herkend worden en de juiste medicatie ontvangen.

Het toedienen van de verkeerde medicijnen – of aan de verkeerde patiënt -  zorgt voor veel medische fouten elk jaar, met zelfs dodelijke afloop. Het gebruik van streepjescodes of RFID systemen zijn een bewezen manier om deze medische fouten te voorkomen.

Barcode scanners of mobiele computers worden gebruikt om polsbandjes of patiënt pasjes te scannen. Door deze scan te maken roepen ze de laatste informatie aan in het systeem, die personeel kan aflezen van de mobiele terminal. In combinatie met het scannen van medicijnen kan er  efficiënt en nauwkeurig gewerkt worden en kan de foutgevoeligheid enorm gereduceerd worden.

Identificatie patient

Wat zijn  de voordelen van een patiënt identificatie systeem?

  • Nauwkeurig: Altijd de juiste informatie op het juiste moment.
  • Efficiëntie: Verpleegkundigen en doctoren hoeven geen gegevens meer op te zoeken en kunnen hierdoor meer aandacht aan patiënten geven.
  • Snelheid: De administratie rondom de zorg is een proces van minuten, in plaats van uren. De snelheidswinst kan ervoor zorgen dat er meer patiënten door minder verpleegkundigen bezocht kunnen worden, zonder dat de kwaliteit van de zorg afneemt.
  • Veiligheid: Nooit meer verkeerde medicijnen of dosissen geven aan patiënten door achterhaalde informatie. De identificatie zorgt ook dat de exact voorgeschreven dosis medicijnen getoond wordt aan de verpleegkundige.

Registratie en identificatie

Registratiezuil ziekenhuis

Patiënt registratie door middel van registratiezuilen

Het registreren van patiënten in ziekenhuizen en klinieken is de eerste stap tot patiënt identificatie. Niet langer meer overhandigen van vergeelde ponsplaatjes aan de balie, die ingeklopt of opgezocht worden door de baliemedewerker. Nee, tegenwoordig zijn er al behoorlijk wat ziekenhuizen waar patiënten kunnen aanmelden bij registratiezuilen.

Bij binnenkomst van het ziekenhuis zijn deze zuilen al present. Patiënten kunnen hier eenvoudig registreren met behulp van een paspoort of identiteitskaart. Na controle van uw gegevens en uw verzekering, bestaat ook de mogelijkheid dat het systeem vraagt om een foto te maken. De patiënt gegevens worden dan verwerkt (of geüpdatet) in een digitaal patiënt dossier en eventueel gedrukt op een pasje of polsband met barcode.

Registratiezuilen hebben de volgende voordelen:

  • Kortere wachttijden bij balies
  • Minder fout- en fraudegevoelig
  • Eenvoudige werkwijze
  • Een professionele uitstraling.

Patiënt identificatie door middel van barcode scanning

Echter, registratie is slechts het begin. De vertaling van de data is natuurlijk het meest relevant. Door de registratie – en de koppeling met een centrale database -  kunnen medische dossiers opgeroepen worden door de behandeld arts. Er wordt gewerkt met een digitaal formulier dat alle relevante informatie bevat voor verpleegkundigen. Dit wordt opgeroepen door het scannen van de polsband of patiënten pas van de patiënt waar hij/zij identificeerbaar mee is. 

Op deze manier;

  • Identificeert u altijd de juiste patiënt: Geen mondelinge controle meer op naam en geboortedatum. Een snelle scan van de barcode verzorgt alle gegevens. Een patiënt kan het bewustzijn verloren zijn, of verward zijn. Scannen van de polsband geeft altijd de juiste identiteit door.
  • Wordt de juiste medicatie / dosis op het juiste tijdstip verstrekt: Na het scannen van de identiteit van de patiënt, krijgen verpleegkundigen de juiste medicatie (en de juiste dosis) door op de mobiele terminal of tablet. Na het scannen van de medicijnen weet het systeem ook dat de medicijnen zijn toegediend – en op welk tijdstip ze toegediend moeten worden-.
  • Kunnen patiënten na verplaatsing weer op de juiste plek gebracht worden: Als patiënten uit de operatiekamer komen/of gebracht worden naar een andere (behandel)kamer kan eenvoudig de polsband gescand worden.

Patiënt identificatie door middel van RFID

Patiënt identificatie door middel van RFID heeft dezelfde voordelen als het gebruik van barcode scanners of mobiele terminals, maar gebruikt draadloze RFID techniek. Door het voorzien van een patiënten pas of polsband met een RFID chip, kunnen draadloos deze polsbandjes uitgelezen worden met een RFID lezer.  

Polsband printer

Wat zijn de componenten van een patiënt identificatie systeem?

Buiten de softwarematige infrastructuur van het systeem, zijn dit de componenten van een patiënt identificatie systeem. 

  • Mobiele computers of tablets: Mobiele computers of tablets zijn ideale middelen voor verplegend personeel om alle relevante patiënt informatie in te zien.
  • Pasjes- of polsbandprinter: De patiënt pasjes of polsbandjes met barcode moeten altijd geprint worden met een geschikte pasjesprinter of polsbandprinter.
  • Draadloze barcode scanners: Deze draadloze barcode scanners worden gebruikt om de barcodes te scannen op pasjes of polsbandjes. Zo kan eenvoudig de laatste patiënt informatie worden opgevraagd en getoond op een tablet of computer op wielen (COW). Het bedrijf Pharmacom heeft aangegeven welke hardware functioneert met de Pharmacom software. We hebben hier een overzicht van gecreëerd op deze pagina.
  • Draadloze infrastructuur: Alle oplossingen die gebruikt worden, moeten samen met elkaar functioneren in een toegankelijk draadloos netwerk. In de farmaceutische industrie moet altijd rekening gehouden worden met het offline gaan van het netwerk en een back-up, bijvoorbeeld 4G moet altijd aanwezig zijn.
  • Labelprinters: Labels worden overal gebruikt in de gezondheidszorg. Van bedden tot medicatie en van laboratoriumbuisjes tot patiënt kaarten. Labelprinters zijn onmisbaar en dienen ook veeg- en kras vaste labels te produceren. 

Meer informatie over patiënt identificatie systeem?

Heeft u nog vragen over een patiënt identificatie systeem of over de verschillende componenten? Neem dan contact op!

Wij kunnen u adviseren voor het juiste gebruik van de hardware componenten en de toepassingen binnen de gezondheidszorg. Neem contact op via 088 011 011 0, onze chat functie op de website of e-mail uw vraag naar [email protected].

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite