• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

Review: Zebra EC50/EC55

Review: Zebra EC50/EC55

De Zebra EC50 / EC55 balanceert tussen een smartphone en een zakelijke mobiele computer. Deze PDA heeft het uiterlijk van een smartphone, maar met onverwoestbare kwaliteit en een barcode scanner. Lees hier onze review.

Wel eens op een evenement geweest, waar men met een mobiele telefoon een barcode wil scannen? Dit blijkt vaak een hachelijke onderneming. App openen, richten, richten, nog eens richten. Een PDA met een ingebouwde barcode scanner scant een dergelijke code binnen seconde, en toont de informatie op het scherm.

Buiten retail en de hierboven genoemde evenementen zijn de EC50 en EC55 ontworpen door Zebra voor de gezondheidszorg. Scannen van medicatie, patiëntendossiers en polsbandjes in ziekenhuizen zijn toepassingen waar deze PDA’s echt in uitblinken.

Uiterlijk vertoon

De Zebra EC50 en EC55 zien eruit en voelen ook als een smartphone, de afmetingen zijn 15,5 x 7,6 x 0,98 cm. Met 173 gram is dit een lichtgewicht apparaat wat goed in de hand ligt. Deze Zebra’s zijn niet te vergelijken met diverse bonkige en saaie PDA’s die nog steeds gefabriceerd worden, maar hebben echt de look & feel van een smartphone.

Met een camera op de voorzijde, de achterzijde en een notificatie-led is het smartphone gevoel compleet. Dat de behuizing van aluminium is zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Dit is mede te danken aan de speciale coating. De aluminium behuizing zorgt ervoor dat de Zebra EC50 en EC55 een val op beton tot 1,2 meter kunnen weerstaan. Een krachtig staaltje krachtpatserij in een prettige verpakking.  

Zakelijke kwaliteit

Waar de PDA zijn echte winst behaald is de 1D of 2D scanmodule. Op beide zijkanten bevindt zich een grote gele knop om een scanactie in te starten. Deze knop verraadt nog het meeste dat het geen smartphone is, maar toch echt een zakelijke PDA.

Let op: Zebra biedt beide toestellen ook zonder scanmodule.

Verder hebben de Zebra EC50/EC55 een push-to-talk knop, door het gebruik van die knop kunt u direct met uw collega’s via Wi-Fi met elkaar communiceren. Zebra vraagt wel een licentie voor het gebruik van deze functionaliteit.

Op de achterzijde van de PDA bevinden zich twee inkepingen, waarmee hij in een pistolgrip bevestigd kan worden. Hiermee verander je deze EC50 / EC55 direct in een scanpistool, denk aan de toepassing in magazijnen, waar veel barcodes in korte tijd gescand moeten worden.

Onder de motorkap

Wat zijn de exacte specificaties van de Zebra EC50 en EC55? Zijn ze vergelijkbaar met een smartphone? Het scherm heeft een grootte van 5 inch, met een resolutie van 1280 x 720. U kunt kiezen uit een 3GB of 4GB RAM model. De toestellen worden uitgerust met Android 10 en Zebra heeft beloofd minimaal upgrades te blijven aanbieden tot Android 12.  

De Zebra EC50 heeft enkel Wi-Fi, terwijl de EC55 beschikt over Wi-Fi, 4G en Bluetooth. De EC55 lijkt ons daarom het meest interessante model. Altijd connectie en scancapaciteit en snel overschakelen als de Wi-Fi connectie matig is of regelmatig uitvalt.

Voor zover zijn de basisspecificaties dik in orde. Waar beide modellen echt de meerwaarde laten zien zijn echter juist de toevoegingen voor de zakelijke markt. We sommen ze hieronder even op:

  • Accuduur: De standaard 3060mAh accu is prima, maar beide toestellen zijn ook uit te breiden met een extra zware accu van 4180mAh.
  • NFC: De PDA’s bevatten een NFC chip, die uitermate interessant is voor toegang of tijdregistratie.  
  • Optimale bescherming: De EC50 en EC55 zijn stof en waterdicht en hebben een IP67-certificering, dat bijvoorbeeld garandeert dat een apparaat een half uur in het water (tot maximaal 1 meter diep) ondergedompeld kan worden.
  • Scherm blijft leesbaar: Door de schermhelderheid van 450 nits, blijft ook het scherm in de volle zon goed leesbaar.
  • Zakelijke ondersteuning: In tegenstelling tot veel smartphones garandeert Zebra een verkoopperiode van minimaal 4 jaar voor beide toestellen en een ondersteuning van 8 jaar.
  • Software: Zebra heeft een verzameling van applicaties ontwikkeld, die vallen onder de noemer Mobility DNA. Software die de beveiliging van de toestellen en omgeving verbetert of direct tientallen apparaten configureert door het scannen van een barcode of NFC tag. Er is ook software die accuduur in de gaten houdt, die Google Mobile Services uitschakelt of gescande data direct stuurt naar een applicatie.
  • Accessoires: Van docking stations tot pistol grips. Zebra heeft zijn producten altijd voorzien van zeer veel accessoires. De belangrijkste accessoires zijn toegevoegd aan de productpagina.

Een overzicht van de belangrijkste specificaties van de EC50/EC55 kunt u vinden in deze PDF.

Conclusie

Is het Zebra gelukt om een smartphone te combineren met een zakelijke PDA?

Toegegeven, de Zebra EC50 en EC55 zien er uit als een mobiele telefoon. Maar, het is niet helemaal eerlijk om de laatste generatie mobiele telefoons qua specificaties exact naast deze PDA te leggen. Qua resolutie, schermhelderheid en kleuren winnen de laatste generatie Apples en Samsungs van deze wereld met een behoorlijke voorsprong.

Echter op het front waar deze mobiele oplossing punten moet scoren, nemen de EC50 en EC55 een grote voorsprong. Juist door het beperken van een resolutie en andere poespas scoren deze mobiele oplossingen uitstekend op batterijduur.

Het feit dat Zebra aangekondigd heeft dit model tot  8 jaar te blijven ondersteunen, geeft vertrouwen en kan ondernemers de tijd geven deze toestellen als kapitaal op te nemen en te gebruiken. Dit brengt ons bij een van de argumenten van Zebra, de TCO (oftewel Total Cost of Ownership). Door de robuustheid, scanengine, gecombineerd met de jarenlange ondersteuning en de handige apps zijn vooral de Zebra EC55 toch de aanschaf meer dan waard.

Search engine powered by ElasticSuite